Wielkanocna Zbiórka Żywności

Zbiórka Żywnosci fot. Tomek Kaczor

Wielkanocna Zbiórka Żywności

Rusza kolejna edycja Wielkanocnej Zbiórki Żywności, której organizatorem są Banki Żywności. W ramach akcji każdy będzie mógł kupić i przekazać wybrane produkty spożywcze na rzecz najbardziej potrzebującym. Zbiórka prowadzona będzie w wybranych sieciach handlowych w dniach 31 marca - 2 kwietnia.

Tegoroczna Wielkanocna Zbiórka Żywności odbędzie się w 347 miejscowościach w Polsce. Weźmie w niej udział ponad 28 tysięcy wolontariuszy, którzy będą odbierać produkty od darczyńców przy kasach w prawie 2 tys. sklepów [1]. Celem zbiórki jest dotarcie z pomocą żywnościową do jak największej liczy osób niedożywionych i żyjących w ubóstwie oraz zapewnienie im godnych Świąt Wielkanocnych. Jak to działa? Banki Żywności z pomocą wolonatriuszy będą najpierw zbierać, a potem w swoich magazynach sortować, ważyć i liczyć żywność. Następnie przekażą ją współpracującym z nimi, lokalnym organizacjom społecznym: hospicjom, domom samotnej matki, schroniskom dla ofiar przemocy, noclegowniom dla bezdomnych, jadłodajniom dla ubogich, rodzinnym domom dziecka, świetlicom środowiskowym. Z pomocy żywnościowej na święta skorzystają również rodziny wielodzietne, osoby chore, samotnie wychowujące dzieci, bezdomne oraz żyjące w ubóstwie. Dodatkowo w tym roku w 4 województwach (lubuskim, śląskim, warmińsko-mazurskim i podlaskim), w których prowadzona będzie Wielkanocna Zbiórka Żywności, część pozyskanej żywności zostanie przekazana na dożywianie dzieci w ramach projektu Żółty Talerz.

Co roku na świąteczne zakupy wydajemy nawet kilkaset złotych. A ile kosztuje wzięcie udziału w Wielkanocnej Zbiórce Żywności? Czasami tak niewiele. Kupując  jeden z takich produktów jak słodycze, mąka, olej, konserwy  wydajemy kilka złotych więcej, ale pomoc ta jest ogromna!  Do akcji będzie mógł dołączyć się każdy. Współpracujemy z wybranymi sieciami handlowymi oraz duże wsparcie uzyskujemy  od wolontariuszy, którzy bezinteresowanie angażują się  w pomoc najbardziej potrzebującym.

Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności

W ubiegłorocznej zbiórce, w której udział wzięło 25 tys. wolontariuszy oraz 2 tys. sklepów, Banki Żywności zebrały 331 ton żywności! Dzięki temu pomoc uzyskało ponad 100 tys. osób!

Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego, której misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem oraz wspieranie żywnością najbardziej potrzebujących.  Federacja to sieć 32 Banki Żywności działających przez cały rok w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, a także poprzez odbiór darowizn od producentów i sprzedawców żywności oraz od rolników.  Żywność przekazywana jest do organizacji partnerskich na terenie całego kraju. Banki Żywności w 2016 roku wsparły ponad 1, 8 mln osób, przekazując łącznie ponad 110 tys. ton żywności (12 tirów dziennie).

PRZYPISY: [1] Lista sklepów gdzie można przekazać żywność w ramach Wielkanocnej Zbiórki Żywności tutaj: www.bankizywnosci.pl

stopka pressinfo.png

Wielkanocna Zbiórka Żywności 2017.jpg

Zbiórka Żywnosci fot. Tomek Kaczor.jpg

WIELKANOCNA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI_ info prasowe_2017.docx

docx | 122 KB

WIELKANOCNA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI ZAKOŃCZONA. POMOC ŻYWNOŚCIOWĄ NA ŚWIĘTA ZNÓW OTRZYMAŁY TYSIĄCE POTRZEBUJĄCYCH.

W ostatni weekend odbyła się Wielkanocna Zbiórka Żywności. Polacy po raz kolejny nie zawiedli i przekazywali żywność na rzecz osób najbardziej potrzebujących w wybranych sieciach handlowych. Organizatorem akcji są Banki Żywności.