WIELKANOCNA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI ZAKOŃCZONA. POMOC ŻYWNOŚCIOWĄ NA ŚWIĘTA ZNÓW OTRZYMAŁY TYSIĄCE POTRZEBUJĄCYCH.

W ostatni weekend odbyła się Wielkanocna Zbiórka Żywności. Polacy po raz kolejny nie zawiedli i przekazywali żywność na rzecz osób najbardziej potrzebujących w wybranych sieciach handlowych. Organizatorem akcji są Banki Żywności.

Wielkanocna Zbiórka Żywności to akcja, której celem jest dotarcie z pomocą żywnościową do jak największej liczy osób niedożywionych i żyjących w ubóstwie oraz zapewnienie im godnych Świąt Wielkanocnych. Tegoroczna Wielkanocna Zbiórka Żywności odbyła się w dniach 31 marca – 2 kwietnia w 347 miejscowościach w Polsce. Wzięło w niej udział 28 tysięcy wolontariuszy, którzy odbierali produkty od darczyńców przy kasach w prawie 2 tys. sklepów.

W tym roku udało się zebrać 346 ton żywności, co pozwoli zapewnić spokojną i godną Wielkanoc ponad 170 tys. potrzebującym.

Co dzieje się z żywnością, która została zebrana podczas Wielkanocnej Zbiórki Żywności? Najpierw trafia ona do magazynów Banków Żywności, gdzie jest sortowana, ważona i liczona, a następnie przekazywana lokalnym organizacjom społecznym: domom samotnej matki, schroniskom dla ofiar przemocy, noclegowniom dla bezdomnych, jadłodajniom dla ubogich, rodzinnym domom dziecka, świetlicom środowiskowym. Z pomocy żywnościowej na święta korzystają także rodziny wielodzietne, osoby chore, samotnie wychowujące dzieci, bezdomne oraz żyjące w ubóstwie. Dodatkowo w tym roku w 4 województwach (lubuskim, śląskim, warmińsko-mazurskim i podlaskim), w których prowadzona była Wielkanocna Zbiórka Żywności, część pozyskanej żywności została przekazana na dożywianie dzieci w ramach projektu Żółty Talerz.

Dzielenie się jedzeniem z innymi to piękny i naturalny odruch człowieka. Banki Żywności powstały po to, by chronić tę wartość. Dzięki niej osobom pozostającym w ciężkiej sytuacji możemy zapewnić podstawy godnego i bezpiecznego życia. Po raz kolejny tegoroczna Wielkanocna Zbiórka Żywności okazała się wielkim sukcesem. Nasi partnerzy oraz wolontariusze zaangażowani w akcję stanęli na wysokości zadania. Jesteśmy dumni z Polaków, że co roku z taką siłą włączają się w pomoc osobom najbardziej potrzebującym. Pomimo gorącego okresu przedświątecznego, przekazują żywność i pamiętają o innych. Dziękujemy, że byliście z nami!

Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności

Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego, której misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem oraz wspieranie żywnością najbardziej potrzebujących. Federacja to sieć 32 Banki Żywności działających przez cały rok w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, a także poprzez odbiór darowizn od producentów i sprzedawców żywności oraz od rolników.  Żywność przekazywana jest do organizacji partnerskich na terenie całego kraju. Banki Żywności w 2016 roku wsparły ponad 1, 8 mln osób, przekazując łącznie ponad 110 tys. ton żywności (12 tirów dziennie).

PRZEKAŻ 1% PODATKU FEDERACJI POLSKICH BANKÓW ŻYWNOŚCI – KRS 0000063599

fot. Kuba Troć.jpg

Wielkanocna Zbiórka Żywności 2017 - podsumowanie.docx

docx | 98,9 KB

stopka pressinfo2.png

Banki, które nie obrającą pieniędzmi tylko żywności

Banki Żywności są jedynymi bankami w Polsce, które nie obracają pieniędzmi tylko żywnością. Ich misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem oraz wsparcie żywnością najbardziej potrzebujących. Znane są już najnowsze dane dotyczące skali pomocy i działań Banków Żywności w roku 2016. Pozyskano 2 razy więcej żywności od producentów i 3 razy więcej od dystrybutorów.