Banki, które nie obrającą pieniędzmi tylko żywności

Banki Żywności są jedynymi bankami w Polsce, które nie obracają pieniędzmi tylko żywnością. Ich misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem oraz wsparcie żywnością najbardziej potrzebujących. Znane są już najnowsze dane dotyczące skali pomocy i działań Banków Żywności w roku 2016. Pozyskano 2 razy więcej żywności od producentów i 3 razy więcej od dystrybutorów.

W 2016 Banki Żywności pozyskały łącznie 92,7 tys ton żywności od wszystkich współpracujących z nimi organizacji partnerskich, producentów, dystrybutorów i rolników z całej Polsce. Szacunkowa wartość pozyskanej przez Banki żywności w 2016 r. to prawie 224 mln złotych!  Jak rozkładają się poszczególne dane? Producenci wsparli Banki Żywności przekazując 18,1 tys ton żywności – dwukrotnie więcej niż w roku 2015. Dystrubutorzy natomiast przekazali 4,7 tys ton żywności – prawie trzykrotnie więcej niż w roku 2015, a współpraca z nowymi partnerami ciągle rośnie. Znaczący udział w dystrybucji żywności stanowiły również warzywa i owoce objęte rosyjskim embargiem – 49 tys ton. W tym roku z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 magazyny Banków Żywności zostały zasilone 19 tys ton żywności. Dzięki zbiórkom żywności pozyskano 1,9 tys ton żywności.

Na terenie całej Polski przez cały rok działają 32 Banki Żywności. Banki Żywnosci wspierane są przez organizacje partnerskie, producentów, dystrybutorów i rolników w całej Polsce. Dużą pomoc uzyskują również od zwykłych ludzi, którzy aktywnie włączają się w poszczególne akcje.

Niewątpliwie ogromnym sukcesem Banków Żywności w 2016 r. było pozyskanie 64 tys ton świeżych owoców (41 tys ton) i warzyw (23 tys ton), co stanowi ponad połowę rocznego pozysku. Ponadto wśród produktów wyróżniających się pod kątem ilościowym było mleko (3 tys ton litrów) oraz ryżu i makaronu (4 tys ton).

Podsumowujac w 2016 roku wsparcie otrzymało ponad 1,8 mln osób, czyli ponad 560 tys. osób w skali jednego miesiąca. Pomoc otrzymało również ponad 3,5 tys. organizacji w całej Polsce.

Rok 2016 był dla nas czasem ciężkiej pracy. Cieszymy się, że znów osiągnęliśmy sukces zarówno na polu pomocy nabardziej potrzebującym, jak i współpracy oraz partnerstw. Producencii dwukrotnie zwiększyli ilość żywności w naszych magazynach. Jest to warte podkreślenia, biorąc pod uwagę, że dużo jest jeszcze przed nami. Współpraca z wieloma producentami dopiero się rozpoczyna. Podsumowując ubiegły rok, jesteśmy również dumni z zaangażowania pracowników i wolontariuszy w realizowane przez nas projekty. Dziękujemy też dystrybutorom, organizacjom partnerskim czy administracji publicznej za wsparcie. To był udany rok!

Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

Podsumowanie działań BŻ_ info prasowe_2017.docx