Banki Żywności od 20 lat ratują żywność przed zmarnowaniem, edukują i wspierają żywnością najbardziej potrzebujących. Dzięki współpracy z sieciami handlowymi zbierają i magazynują żywność, którą następnie przekazują lokalnym organizacjom społecznym: hospicjom, domom samotnej matki, schroniskom dla ofiar przemocy, noclegowniom dla bezdomnych, jadłodajniom dla ubogich, rodzinnym domom dziecka, świetlicom środowiskowym. Na terenie całej Polski przez cały rok działają 32 Banki Żywności. Do tej pory Banki Żywności przekazały łącznie 758 tys. ton żywności o wartości ponad 2 mld złotych. Dzięki temu 1,5 mld posiłków trafiło do osób najbardziej potrzebujących.

W odniesieniu do skali marnowania żywności przez takie sektory spożywcze jak produkcja żywności i sprzedaż, które odpowiadają za starty rzędu 21,5 mln ton żywności rocznie w Unii Europejskiej[1], Banki Żywności chcą dotrzeć ze swoją misją bezpośrednio do producentów i sprzedawców żywności. Bez podjęcia tych działań ilość nieracjonalnie wykorzystanej żywności będzie dalej rosnąć.

Celem współrealizowanego przez Banki Żywności projektu jest opracowanie i wdrożenie do przedsiębiorstw, w łańcuchu żywnościowym, procedur ograniczenia strat i marnotrawstwa żywności z wykorzystaniem innowacyjnego systemu MOST (Model Ograniczania Strat i Marnowania Żywności z Korzyścią dla Społeczeństwa), na przykładzie branży mleczarskiej. Założeniem projektu MOST jest wprowadzenie nowatorskiego podejścia do budowania społecznej odpowiedzialności wśród wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego oraz zwiększenie społecznej świadomości w zakresie strat żywności w Polsce.

[1] FAO, http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf
[2] "Food waste data set for EU-28", 2016, EU Fusion

Dzięki wprowadzeniu procedury MOST wychodzimy naprzeciw potrzebie minimalizowania strat i ograniczenia marnowania żywności. Podstawowym, proponowanym rozwiązaniem i celem społecznym projektu jest przekazywanie żywności, w tym przede wszystkim produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia do Banków Żywności. Dla zachowania bezpieczeństwa i jakości będzie się to odbywać dzięki wdrożeniu systemu MOST.  Wprowadzenie modelu MOST będzie miało charakter innowacyjny i ułatwi racjonalne gospodarowanie produktami żywnościowymi na poziomie przedsiębiorstw, a także ich efektywną dystrybucję przez Banki Żywności.

Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Więcej informacji na www.projektmost.niemarnuje.pl oraz www.bankizywnosci.pl.

Projekt MOST został dofinansowany z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach I konkursu w programie Innowacje Społeczne.

20 lat FPBŻ.png

W dobrej kuchni nic się nie zmarnuje.png

Przekaż Darowiznę Krok Po Kroku.pdf

pdf | 2,86 MB