Szefowie kuchni przewodzący wydarzeniu to Jakub Emanuel Malec - szef Kuchni hotelu Novotel oraz Magdalena Łapanowska. Uczestnicy festiwalu samodzielnie pokroją produkty,
a kucharze przygotują z nich wyszukane dania: barszcz ukraiński i minestrone. Wszystko odbywać się będzie przy dźwiękach energetycznej muzyki disco. „Nasze dania powstaną
z warzyw o nietypowych kształtach. Chcemy udowodnić, że nieidealne warzywa smakują dokładnie tak samo, jak te o pięknym wyglądzie” -  mówi Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Zupa Disco jest realizowana w ramach międzynarodowego projektu EFFECT. Celem projektu jest edukacja osób dorosłych na temat skutecznych sposobów ograniczania marnotrawstwa żywności. „Poprzez nowoczesne metody nauki takie jak edu-teitment, planszowa gra rodzinna, kanał kulinarny, staramy się przekonywać do idei niemarnowania jedzenia” – mówi dr Maria Kowalewska, dyrektorka ds. edukacji w Federacji Polskich Banków Żywności. Wszystko można znaleźć na stronie foodwasteeffect.eu.

W Unii Europejskiej marnuje się 88 mln ton żywności rocznie, z tego 53% w naszych gospodarstwach domowych. Inicjatywy społeczne jak „Zupa Disco” budują świadomość w zakresie niemarnowania żywności. W Polsce działalność edukacyjną na rzecz prawidłowego żywienia i niemarnowania żywności prowadzą Banki Żywności.

W całej Polsce działają obecnie 32 Banki Żywności zrzeszone w federację, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie żywnością najbardziej potrzebujących. Banki Żywności najpierw pozyskują żywność np. poprzez wyszukiwanie źródeł żywności produkowanej w nadmiarze lub za pomocą akcji zbiórkowych, następnie magazynują produkty i przekazują je nieodpłatnie na rzecz organizacji społecznych.
EU flag-Erasmus+_vect_POS.jpg