Dobry posiłek to podstawa!
Jeden z najbardziej rozpoznawalnych programów społecznych w Polsce, „Podziel się Dobrym Posiłkiem”, prowadzony od 14 lat przez firmę Danone w partnerstwie z Bankami Żywności, rozszerza w tym roku  działania o element edukacyjny. Do tej pory w jego ramach przekazano ponad 17 milionów posiłków potrzebującym dzieciom w całej Polsce. Tegoroczna odsłona programu, pod nazwą „Podziel się Dobrym Posiłkiem”, to odpowiedź na zmieniające się realia.

- Niedożywienie to wciąż palący problem wśród polskich dzieci, choć wygląda dziś inaczej niż gdy zaczynaliśmy prowadzić program „Podziel się posiłkiem” w 2003 roku – mówi Ewa Gayny, dyrektor ds. relacji zewnętrznych, Danone. – Z ilościowego zmieniło się na jakościowe, czyli coraz więcej potrzebujących dzieci ma dostęp do jedzenia, ale jest ono nie dość dobre i nie dostarcza im wystarczających składników odżywczych.
Zdaniem Marka Borowskiego, prezesa Federacji Polskich Banków Żywności – „Ogólna wiedza dzieci na temat prawidłowego żywienia jest niewystarczająca i przez to ich wybory żywieniowe nie są korzystne dla ich zdrowia. Częstym błędem jest podjadanie słodkich przekąsek zamiast warzyw i owoców. Dlatego tak ważna jest edukacja od najmłodszych lat.”

Co nowego w programie

Tegoroczna edycja pod nazwą „Podziel się Dobrym Posiłkiem” została poszerzona o elementy edukacyjne. W ramach programu zebrana podczas corocznej zbiórki żywność zostanie przekazana podopiecznym świetlic środowiskowych, a ponadto placówki te otrzymają zestaw materiałów dydaktycznych oraz zostaną objęte atrakcyjnym programem edukacyjnym opartym na popularnej wśród najmłodszych grywalizacji. Podziel się posiłkiem – dołącz do zbiórki żywności Zbiórka żywności, organizowana przez partnera programu, Federację Polskich Banków Żywności, odbędzie się w terminie 29-30 września w supermarketach w całej Polsce, dzięki czemu każdy może dołączyć do szczytnej akcji. W tych dniach, podczas codziennych zakupów, warto pamiętać, że każdy produkt wrzucony do koszyka oznaczonego logo „Podziel się dobrym posiłkiem” to prawdziwa lekcja pomagania potrzebującym. Więcej informacji o programie znajduje się na stronie www.podzielsiedobrymposilkiem.pl
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O Bankach Żywności Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego (KRS 0000063599), której misją jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i niedożywieniu w Polsce. Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza 32 Banki Żywności działające na terenie całego kraju. Banki Żywności udzielają codziennej, bezpłatnej pomocy żywnościowej blisko 3 500 organizacjom i instytucjom społecznym, za pośrednictwem których trafia ona do 2 000 000 osób najbardziej potrzebujących.

O Danone Firma Danone Sp. z o.o. jest obecna w Polsce 22 lat. Jest liderem w branży świeżych produktów mlecznych. Misją firmy Danone jest, by poprzez żywność nieść zdrowie tak wielu ludziom, jak to możliwe. Firma od lat walczy z niedożywieniem dzieci w Polsce poprzez program Podziel się Posiłkiem i Partnerstwo dla Zdrowia (produkty Mleczny Start).  Więcej na www.danone.pl