29 i 30 września w  ponad 2 tysiącach sklepów w całej Polsce odbyła się akcja „Podziel się Dobrym Posiłkiem” Do tej pory, bo w Internecie zbiórka jeszcze trwa, udało się zebrać aż 343 tony jedzenia dla dzieci, głównie  płatków śniadaniowych, odżywek dla najmłodszych, mleka i produktów zbożowych. Banki Żywności rozpoczęły już przekazywanie darów adresatom pomocy! Produkty trafią do świetlic i lokalnych organizacji, które, na co dzień zajmują się opieką nad potrzebującymi dziećmi, m.in. do: Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, ognisk wychowawczych, domów samotnej matki, oraz fundacji dla najuboższych rodzin. – Wg. ostatnich danych GUS-u w 2016 r. 4,9 proc. Polaków żyło poniżej granicy skrajnego ubóstwa.[1] To tak, jakby całą Warszawę zamieszkiwały wyłącznie osoby żyjące za kwotę poniżej 555,02 zł miesięcznie. Problem ten dotyczy także polskich dzieci. W skrajnym ubóstwie żyje 6 proc. dzieci i młodzieży do 18 roku życia. To jest około 700 tys. osób! Dlatego bardzo zachęcam do tego żeby być z nami. I po prostu czasem podzielić się tym co mamy w koszyku. – podkreśla skalę ubóstwa w Polsce Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. Ważna informacja: nadal trwa zbiórka żywności online. Do końca października na portalu charytatywni.allegro.pl/podzielsieposilkiem można wziąć udział w zbiórce żywności i kupować paczki z żywnością za 5, 10, 15 i 50 zł. Każda paczka to odpowiednio 3, 6, 7 lub 15 posiłków dla dzieci.

O programie Podziel się Dobrym Posiłkiem Od 2003 roku program Podziel się Posiłkiem realizuje misję zmniejszenia poziomu niedożywienia wśród dzieci. Dzięki takim działaniom jak Zbiórka Żywności Podziel się Dobrym Posiłkiem czy Program Grantowy, do tej pory udało się przekazać ponad 17 000 000 posiłków najmłodszym Polakom. Inicjatorem programu jest firma Danone, Partnerem Strategicznym i Organizatorem Zbiórek Żywności są Banki Żywności. Więcej informacji o Programie Podziel się Posiłkiem znajdziesz na stronie internetowej  www.podzielsiedobrymposilkiem.pl

O Bankach Żywności
Naszą misję realizujemy przez pozyskiwanie nadwyżek żywności od sieci handlowych, darowizn żywności od producentów i rolników. Organizujemy zbiórki żywności. Realizujemy Europejski Program Pomocy Żywnościowej. Prowadzimy programy edukacyjnego zapobieganiu marnowania jedzenia i racjonalnym odżywianiu. W 2016 roku Banki Żywności wsparły ponad 1,8 mln osób, przekazując pomoc żywnościową do 3 600 organizacji takich jak: jadłodajnie, świetlice dla dzieci, noclegownie dla bezdomnych, hospicja, domy dla kobiet samotnie wychowujących dzieci, domy dziecka i inne.
Ze wsparcia Banków Żywności skorzystały rodziny wielodzietne, osoby bezrobotne, bezdomne, niepełnosprawne, wychodzące z nałogów i wiele innych, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej. W Polsce około 2 milionów osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa, jednocześnie 9 milionów ton żywności marnuje się. Rozwiązujemy ten paradoks. Pomagaj z nami lub pomóż nam pomagać! www.bankizywnosci.pl

O Danone
Firma Danone Sp. z o.o. jest obecna w Polsce 21 lat. Jest liderem w branży świeżych produktów mlecznych. Misją firmy Danone jest, by poprzez żywność niesiemy zdrowie tak wielu ludziom, jak to możliwe.Firma od lat walczy z niedożywieniem dzieci w Polsce poprzez program Podziel się Posiłkiem i Partnerstwo dla Zdrowia (produkty Mleczny Start).  Więcej www.danone.pl
O charytatywni.allegro.pl Serwis charytatywni.allegro.pl to miejsce, które łączy zakupy online z dobroczynnością. Ta strona ułatwia internautom pomaganie, a organizacjom pozarządowym zbieranie środków na cele statutowe. Przedmioty wystawione za pośrednictwem serwisu charytatywni.allegro.pl pojawiają się na stronach allegro.pl. To największa platforma handlowa w polskim internecie, którą każdego miesiąca odwiedza średnio 12 mln użytkowników wybierających spośród 32,5 mln wystawionych ofert. Przy okazji zakupów online mogą też wesprzeć szczytny cel.